Tool

Functieperspectief in een dagdeel

In gesprek over de toekomst van ondersteunend werk

Header image
Het werk van ondersteuners verandert. Ontwikkelingen als digitalisering en verzakelijking, maar ook organisatiewijzigingen hebben er invloed op. Maar welke activiteiten gaan veranderen en wat betekent dat voor je rol als ondersteuner, leidinggevende van ondersteuners of hr-specialist? En welke acties kun je ondernemen om goed voorbereid te zijn op de toekomst? Ga hierover in gesprek met collega's van andere hogescholen tijdens de online dialoog- en werksessie 'Functieperspectief in een dagdeel'.

Wat houdt de sessie in?

'Functieperspectief in een dagdeel' is een landelijke dialoog- en werksessie waarin ondersteuners, leidinggevenden en hr op een laagdrempelige manier met collega’s van andere hogescholen in gesprek gaan over vragen als:

 • Wat verandert er in het werk?
 • Hoe kun je in de toekomst je werk goed blijven doen?
 • Hoe houd je perspectief op fijn werk?
 • Wat voor inzichten levert het praten daarover op?
 • Welke acties zijn dan nodig van jou als ondersteuner, de leidinggevende of van hr?

Mei dit jaar vond de eerste succesvolle sessie plaats waarbij de functiegroep secretaresse centraal stond. Meer weten hierover? Neem contact op met Tom Hoogendoorn.

Aanpak

Groepen van verschillende hogescholen gaan in de sessie met elkaar aan de slag. Tijdens de sessie doorloop je samen de volgende drie stappen vanuit het perspectief van een specifieke functiegroep:

 1. Signaleren: samen kijken naar veranderingen in het werk
  Welke activiteiten binnen jouw functie groeien, krimpen, blijven of verdwijnen de komende vijf jaar en waarom?
 2. Interpreteren: van uitkomst naar inzicht
  Wat betekenen die ontwikkelingen voor jouw functie? En wat betekent dit voor leidinggevenden en hr vanuit hun rol?
 3. Acteren: van inzicht naar actie
  Wat is een mogelijke vervolgactie voor jou als ondersteuner, en voor de leidinggevende en hr om jou als ondersteuner daarbij te helpen?
 

Waarom deze sessies?

Ondersteuners zijn de stille kracht van het hbo. Secretaresses, administratief medewerkers, roostermakers, receptionisten en alle andere ondersteuners van hogescholen scheppen de randvoorwaarden die goed onderwijs en praktijkgericht onderzoek mogelijk maken. Ontwikkelingen als digitalisering en verzakelijking, maar ook organisatiewijzigingen hebben invloed op het werk van ondersteuners.

Zestor, het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds van hogescholen, wil ondersteuners helpen bij het omgaan met dit soort veranderingen. Daarom organiseren wij speciaal voor ondersteuners deze sessies.

Voor wie?

Per sessie staat een specifieke functiegroep centraal. Je kunt hierbij denken aan secretaresses/managementassistenten, medewerkers studentzaken/-administratie of onderwijsondersteuners.

Wanneer?

Er staan twee bijeenkomsten gepland:

 • maandag 25 oktober 2021:  13.00 – 15.30 uur
 • donderdag 28 oktober 2021: 14.00 - 16.30 uur

Aanmelden

Je meldt je aan met een groep bestaande uit drie of vier ondersteuners met dezelfde functie/uit dezelfde functiegroep. Hierbij sluit ook een leidinggevende van die ondersteuners aan en iemand van hr. Aanmelding gebeurt door de hr-specialist van de hogeschool. 

Per sessie is er slechts plaats voor 3 à 4 hogescholen, dus meld je zo snel mogelijk aan!

Deelname is kosteloos. Na aanmelden ontvang je meer informatie, verdere instructies en een link om deel te nemen.

 • Wil je meedoen op 25 of 28 oktober? Meld je dan als groep uiterlijk 11 oktober aan.

Voor aanmelden en eventuele vragen kun je contact opnemen met Tom Hoogendoorn.