Informatiebijeenkomst

Hybride werken in het hbo, de weg ernaartoe

30 september 2021

11.00 - 12.00 uur - Online
Maart 2020 gingen we over van werken in de hogeschool naar werken thuis en online. Nu de wereld weer opengaat, blijkt dat online werken en blended onderwijs goed zijn bevallen en niet volledig gaan verdwijnen. Deze transitie naar hybride werken vraagt binnen de organisatie om een nieuw perspectief op werken en samenwerken. Om hogescholen hierin te ondersteunen, ontwikkelt Zestor samen met het Work Lab van de Hogeschool van Amsterdam een roadmap. Tijdens deze startbijeenkomst lichten we toe wat dit inhoudt en wat je ermee kunt. Ook horen we graag de behoeftes vanuit jouw hogeschool om mee te nemen bij de ontwikkeling.

aanmelden

Transitie naar hybride werken

Diverse onderzoeken vanuit TNO en hogescholen laten zien dat medewerkers graag hybride gaan werken; een deel van het werk fysiek op de werkplek uitvoeren en een deel op afstand. De transitie naar hybride werken heeft de nodige voeten in de aarde. Het kiezen van een geschikte hybride vorm is een moeilijke opgave die veel verder reikt dan het verdelen van de werkuren over thuis en kantoor. Het vraagt binnen de organisatie om een nieuw perspectief op werken en samenwerken. Complicerende factoren die in het onderwijs gelden zijn onder andere de roostering en het relatief grote aandeel deeltijdaanstellingen. Daarmee raakt het vele facetten van organiseren, zoals het gebruik van technologie, de werkprocessen en het gebruik van het gebouw.

Ondersteuning hogescholen

Om hogescholen zo goed mogelijk bij hun transitie te ondersteunen heeft Zestor de samenwerking gezocht met het Work Lab van de Hogeschool van Amsterdam, onderzoekers en adviseurs op het gebied van hybride werken. Samen ontwikkelen we een roadmap en ondersteunende kennisclips, gericht op alle professionals in het onderwijs; de docenten/onderzoekers en de ondersteuners.

Om de roadmap te ontwikkelen tot een praktisch en nuttig instrument vragen wij jullie om de behoeftes, wensen, vragen en aandachtspunten van de medewerkers van de hogescholen met ons te delen tijdens deze bijeenkomst.

Wat kun je verwachten?

Tijdens onze bijeenkomst:

  • geven we een beeld van hybride werken en in het bijzonder voor het hbo; wat zijn de voordelen en wat zijn de mogelijkheden?
  • nemen we jullie mee in de plannen voor de roadmap en kennisclips. Wat houdt de roadmap in, hoe ontwikkelen we deze en wat kun je ermee?
  • verzamelen we jullie behoeftes, vragen en aandachtspunten, zodat wij daarop toegesneden keuzes kunnen maken

De sprekers tijdens deze bijeenkomst zijn Wouter Smit en Erik Essen, de opstellers van de roadmap.

Voor wie?

De bijeenkomst richt zich op een brede groep functionarissen in het hbo. Beleids- en projectmedewerkers vanuit HRM, projectleiders hybride werken, leden van de medezeggenschapsraden en bestuurders van hogescholen zijn van harte uitgenodigd.

Aanmelden

Heb je interesse? Meld je dan aan door het invullen van onderstaand aanmeldformulier. 

Het Work Lab

Het Work Lab is een (onderzoeks)groep binnen de Hogeschool van Amsterdam die onderzoek doet en adviseert over grote economische transities voor professionals, teams en organisaties. De Work Lab onderzoekers en docenten zijn gespecialiseerd in het inzicht geven in complexe vraagstukken en veranderdynamieken.

Via actie-onderzoek geven ze samen met professionals in organisaties vorm aan verbeteringen in de werkpraktijk. Bijvoorbeeld: de impact van corona op de digitale en sociale transitie op de hogeschool, het verlagen van werkdruk voor digitale teams en het begeleiden van teams bij de transitie naar hybride werken. Lector van het Work Lab is Daniel van Middelkoop.

Aanmeldformulier

Hybride werken in het hbo, de weg ernaartoe