Diep duiken in werkdruk & welzijn in het hbo

Inzichten, uitdagingen en toepassingen van de Zestor werkdrukconferentie 2024

Header image
Docenten in het hbo zijn over het algemeen heel tevreden over hun baan en ervaren belangrijke energiebronnen, die stress in het werk kunnen compenseren. Toch geeft een derde aan mentaal uitgeput te zijn na een werkdag. Uit onderzoek van Zestor zijn diverse variabelen naar voren gekomen die dit kunnen beïnvloeden. Zo blijkt aandacht voor persoonlijk welzijn een positief effect te hebben. Tijdens de werkdrukconferentie hebben we naar de variabelen gekeken die we kunnen beïnvloeden en de mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. De opgedane kennis en inzichten vind je op deze pagina en kun je toepassen in je eigen praktijk.

Rapportage 'Welzijn en werkdruk in het hbo’

Tijdens de conferentie stond het onderzoek  'Welzijn en werkdruk in het hbo' centraal. In het onderzoek is gekeken naar de invloed van energiebronnen en stressfactoren op de mentale uitputting, betrokkenheid en bevlogenheid van hbo-medewerkers. Aandacht voor persoonlijk welzijn blijkt positieve effecten te hebben.

Presentaties Werkdrukconferentie 2024

Bewegingen in balans: de sleutel tot algeheel welzijn

Cognitieve, sociale en fysieke beweging zijn allemaal belangrijke aspecten van welzijn. 

 

Fysieke beweging

 

Dit omvat alle vormen van lichamelijke activiteit. Fysieke beweging is cruciaal voor het welzijn, omdat het onder andere helpt bij het verbeteren van de fysieke gezondheid, het verminderen van stress, het stimuleren van endorfines (gelukshormonen) en het bevorderen van een betere slaap. Regelmatige lichaamsbeweging heeft ook een positief effect op het vermogen om de stemming te verbeteren en gevoelens van welzijn te versterken.

 

Cognitieve beweging

 

Dit verwijst naar mentale activiteiten zoals leren, probleemoplossing, geheugentraining en creatieve denkprocessen. Cognitieve beweging is essentieel voor het welzijn omdat het de hersenen stimuleert en mentale veerkracht bevordert. Een cognitieve gezondheid hangt daarin nauw samen met welzijn.

 

Sociale beweging

 

Sociale interactie en betrokkenheid bij gemeenschappen zijn belangrijk voor het welzijn van mensen. Sociale beweging omvat activiteiten zoals communicatie, samenwerking, empathie en het onderhouden van relaties. Mensen die regelmatig sociale contacten hebben, zich verbonden voelen met anderen en deelnemen aan sociale activiteiten, ervaren over het algemeen een hoger gevoel van welzijn. Sociale betrokkenheid kan ook helpen bij het omgaan met stress, angst en depressie.

Verbinding tussen bewegingsvormen

Deze drie vormen van beweging zijn onderling verbonden en kunnen elkaar beïnvloeden. Bijvoorbeeld, regelmatige lichaamsbeweging kan de cognitieve functies verbeteren, zoals het geheugen en de concentratie, terwijl sociale interactie tijdens het sporten het sociale welzijn kan versterken. Ook kunnen cognitieve activiteiten die betrokkenheid vereisen bij sociale groepen ook leiden tot een groter gevoel van verbondenheid en welzijn. Een balans tussen fysieke, sociale en cognitieve beweging is essentieel voor een algeheel gevoel van welzijn.

 

Maak er een gewoonte van! 

Doe mee met de welzijnschallenge!

Als je van een of meer van bovenstaande bewegingen een gewoonte maakt kun je je eigen welzijn op je werk vergroten. Ga de challenge aan en kijk zelf wat voor jou het verschil maakt.

Vul onderstaand formulier in en ga aan de slag

Inschrijfformulier

Welzijnschallenge

voorbeeld

voorbeeld

voorbeeld

Na het indrukken van de verzendknop ontvang je automatisch een bevestigingsmail. Als dit niet het geval is, verzoeken wij je vriendelijk om contact met ons op te nemen via info@zestor.nl.