Rechtvaardigheid

Thema 5 bij 'Leiderschap bij hybride teams'

Header image
De belangrijkste uitdaging bij het thema 'Rechtvaardigheid' is het bewaken van gelijke behandeling, onafhankelijk van waar wordt gewerkt.

De 'us versus them' situatie vermijden

In een hybride context heeft fysiek (samen)werken meestal veel voordelen. Teamleden die veel op de campus zijn hebben meer overzicht van wat er speelt, kunnen makkelijker afstemmen, hun netwerk uitbreiden en de baas laten zien hoe ‘hard’ ze wel niet werken. Dat kan nadelig zijn voor de mensen die veel thuiswerken. Het kan leiden tot een ‘us versus them’ situatie, oftewel, een breuklijn tussen de leden die die veel op de campus versus die veel thuis werken. Deze breuklijn kan allerlei schadelijke gevolgen hebben zoals een gebrek aan onderlinge ondersteuning, minder onderling vertrouwen en collega’s de zich aan de groep gaan onttrekken. Het is aan de leider om te voorkomen dat de thuiswerkers worden benadeeld. Let op, dit is een taak die moeilijk te delegeren is. De leider moet in gedrag laten zien dat iedereen in het team eerlijk behandeld en gewaardeerd wordt, onafhankelijk van de plek waar wordt gewerkt.

Eerlijke verdeling van werk en aandacht

Het is belangrijk dat de teamleider ook deels thuiswerkt. Gaat het management meer naar locatie, dan heeft dit meestal een ‘aanzuigende’ werking omdat teamleden dit interpreteren als belangrijk. Verder moet de leider ervoor waken dat de fysieke werkers te veel voordelen worden gegund. Bijvoorbeeld dat zij eerder de leuke projecten mogen uitvoeren of dat zij meer aandacht krijgen dan de thuiswerkers.

Ook in vergaderingen is rechtvaardigheid een belangrijk thema. De teamleider kan er bijvoorbeeld voor zorgdragen dat alle leden gehoord worden eer er een besluit wordt genomen. Verder kan de teamleider de interactie evenrediger verdelen door teamleden die veel ruimte opeisen aan te spreken op hun gedrag en collega die wat stiller zijn (veelal die via het scherm aanwezig zijn) te stimuleren hun inbreng te delen.

 

Tip!

  • Vergader je hybride? Dan wordt geadviseerd om een van de thuiswerkers de voorzitter te maken. Dit zorgt ervoor dat de fysieke werkers minder makkelijk een sub-team kunnen vormen omdat de voorzitter de leiding heeft over de vergadering. Als dit wel gebeurt kan de voorzitter de fysieke medewerkers er makkelijker op aanspreken.

Veranderkundige uitdaging

Zoals beschreven in stap 5 van de roadmap is de transitie naar hybride werken een veranderkundige opgave die verloopt naast het bestaande werk. Anders gezegd, de transitie betekent een verbouwing terwijl de winkel openblijft. Het risico daarbij is dat de waan van de dag en de deadlines in het werk snel de aandacht opeisen. Als leider is het belangrijk focus te houden op voortgang richting een hybride vorm. Daarnaast is de boodschap van experimenteren belangrijk om te herhalen. Het betreft een periode van ervaren en leren wat voor het team werkt en wat niet. Dat is van tevoren lastig te voorspellen. Ook zijn de gemaakte hybride keuzes en afspraken niet in beton gegoten. Door periodiek de ervaringen te evalueren kan het gevoel van een gezamenlijk teamexperiment worden versterkt.

Waarborg de veiligheid in je team

Verder is het belangrijk dat er voldoende veiligheid bestaat in het team. De meeste veranderingen en aanpassingen van gedrag gaan gepaard met onzekerheid bij teamleden: zij nemen afscheid van een zekere situatie ten faveure van een nieuwe hybride situatie die verre van duidelijk is. Daarom is het belangrijk dat de leider aandacht houdt voor de veiligheid binnen het team. Dat betekent bijvoorbeeld dat teamleden met een afwijkende mening ook gehoord worden.

Vertrouw op je team

Tenslotte is het belangrijk dat de leider vertrouwen blijft uitspreken naar het team. Dat het samen lukt om voor nieuwe problemen nieuwe oplossingen te vinden. En dat er uiteindelijk een samenwerkingsvorm ontstaat die tegemoet recht doet aan zowel doelstelling als de behoeften van de teamleden.