Welzijn en onderling vertrouwen
Thema 3 bij 'Leiderschap bij hybride teams'
Meer informatie
Aandachtvoor het welzijn van teamleden
Mensen die zich goed voelen zijn meer gemotiveerd in hun werk. Op afstand is het moeilijker te zien of iemand lekker in zijn vel zit. Daarom moet er in hybride vorm meer en explicieter aandacht zijn voor het welzijn van teamleden. De teamleider kan hier een voorbeeldrol in nemen. Bijvoorbeeld door het teamlid bij de start van een bila te vragen hoe het persoonlijk gaat, voordat ingegaan wordt op het doel van de afstemming. Of door af en toe met een collega te gaan wandelen om elkaar echt even te spreken. Dit voorbeeldgedrag kan collega’s aansporen om ook onderling meer aandacht te hebben voor welzijn en elkaar hier actief op te bevragen. Bijvoorbeeld bij een collega die veel thuiswerkt of een collega waar al een tijdje niet mee gesproken is.
Verder is het voor de teamleider belangrijk om na te gaan of teamleden voldoende in contact zijn met elkaar en er geen teamleden zijn die langzaam uit het zicht raken. Als een teamlid echt naar de achtergrond verdwijnt, is de kans aanwezig dat deze zich minder identificeert met het te bereiken teamdoel.
Tips!
Voorbeeldcasus
Peter werkt in een team van tien man waarvan het merendeel zelfstandig werkt aan eigen projecten. De teamleider heeft Peter gevraagd gatekeeper te zijn voor de verbinding op de werkinhoud.
Peter hoort van zijn teamleden dat er behoefte is aan intervisie. Er wordt afgesproken om eens per kwartaal intervisie-sessies te houden. Omdat Peter zelf geen ervaring heeft, rouleren de collega’s de begeleidingsrol. Peter faciliteert de sessies en geeft het programma op hoofdlijnen vorm. Verder organiseert Peter een maandelijkse lunchlezing met steeds een ander werkthema. Peter maakt hiervoor een planning, stemt af met degene die de lezing geeft en verzorgt de faciliteiten.
In de tweewekelijkse teamvergadering bespreekt het team de projectvoortgang en praktische problemen. Peter stelt voor om de weken zonder vergadering een digitale stand-up te doen van een half uur. Deze is bedoeld om inhoudelijk met elkaar te ‘sparren’. Deelname is niet verplicht. Peter zorgt er wel voor dat er altijd een senior collega aanwezig is.
Tenslotte agendeert Peter het thema ‘inhoudelijke kennisdeling’ halfjaarlijks op de agenda om te lopende activiteiten te evalueren en te brainstormen over mogelijk nieuwe ideeën.
Voorbeeldcasus
De teamleider was nog niet goed en wel begonnen of haar agenda werd al volgepland met bila’s met teamleden.
De teamleider was dit vanuit haar vorige organisatie niet gewend. Bovendien namen al deze een-op-een afspraken een stevige hap uit haar werkweek.
Ze besloot de teamleden elk te vragen of de bila’s afgeschaald konden worden. In deze gesprekken kwam ze erachter dat het de meesten eigenlijk te doen was om even ‘gezien’ te worden door de baas. Bovendien kenden de meeste teamleden elkaar amper. In de oude situatie kwamen alle lijntjes uit bij de teamleider, zowel op de inhoud als qua relatie. Geen besluit werd genomen zonder eerst even af te stemmen. De teamleider besloot hier verandering in te brengen en nodigde iedereen op locatie uit om hier samen over te praten. Als resultaat werden er subgroepjes gemaakt van teamleden die intensiever gingen samenwerken. Ook werden een fysieke en online bijeenkomst gepland met als doel om elkaar beter te leren kennen.
Vertrouwen creëren en behouden
Vertrouwen in elkaar is de basis van elke vorm van teamprestatie. Vertrouwen ontstaat veel sneller tussen mensen die elkaar fysiek treffen en samenwerken. Daarom heeft het creëren en bestendigen van het onderlinge vertrouwen van een hybride team aandacht nodig.
Vertrouwen in het team ontstaat bij groepservaringen waarbij iedereen is betrokken. Informele ontmoetingen zijn daarbij ook heel belangrijk. Sociale bijeenkomsten, zoals een borrel of etentje, helpen bij het aangaan en verdiepen van relaties. Speciale aandacht is hierbij nodig voor de teamleden die veel online werken, omdat zij veel minder aan small talk (kunnen) doen, terwijl dit voor het versterken en behouden van de gezamenlijke band belangrijk is.