Thema

Toekomst ondersteunend werk

Omgaan met veranderingen in ondersteunend werk in het hbo

Header image
Ondersteuners zijn de stille kracht van het hbo. De inzet van onder andere secretaresses, administratief medewerkers, roostermakers en receptionisten maakt goed onderwijs en praktijkgericht onderzoek mogelijk. De afgelopen tijd is veel van het ondersteunende werk veranderd én vraagt ondersteunend werk om andere competenties dan voorheen. Met dit thema bieden we hogescholen en ondersteuners kennis en handvatten om op een proactieve manier om te kunnen gaan met veranderingen in ondersteunend werk in het hbo.

Kansen en uitdagingen

Veel van het ondersteunende werk is de laatste tijd veranderd. Niet in de laatste plaats door de coronacrisis, waardoor er steeds meer digitaal vanuit huis wordt gewerkt. Ook vraagt ondersteunend werk om andere competenties dan voorheen én is de personeelsvraag in een aantal ondersteunende beroepen afgenomen.

Naast deze uitdagingen, ontstaan er nieuwe kansen voor ondersteuners die een loopbaanstap binnen het hbo willen zetten. Zo ontstaan er binnen lectoraten nieuwe ondersteunende functies die vaak om een hbo denk- of werkniveau vragen en ook op dat niveau beloond worden.

Om in te kunnen spelen op deze kansen en uitdagingen, is Zestor de volgende projecten voor ondersteuners gestart:

Functieperspectief in een dagdeel

In gesprek over de toekomst van ondersteunend werk

'Functieperspectief in een dagdeel' is een landelijke dialoog- en werksessie waarin ondersteuners, leidinggevenden en hr op een laagdrempelige manier met collega’s van andere hogescholen in gesprek gaan over veranderingen in ondersteunend werk, hoe je dat werk in de toekomst goed en prettig kunt blijven doen en welke acties daarvoor nodig zijn. Zestor organiseert meerdere sessies gericht op verschillende ondersteunende functies.

Meer weten over dit onderwerp?