
Zicht op werkdruk
Onderzoek naar de tijdsbesteding van hbo-docenten
Meer informatie
Waarom dit onderzoek?
Om meer inzicht te krijgen in de werkdruk, taken, taakeisen en energiebronnen van hbo-docenten, voert Zestor dit jaar opnieuw een onderzoek uit naar de tijdsbesteding van hbo-docenten. Dit onderzoek richt zich op de verdeling van werkzaamheden en de ervaren werkdruk.
Het onderzoek is eerder in 2022 uitgevoerd onder docenten van vier hogescholen. Uit dat onderzoek blijkt dat veel docenten structureel overwerken en te maken hebben met een hoge werkbelasting. Dit heeft niet alleen impact op hun welzijn en gezondheid, maar ook op de kwaliteit van het onderwijs. Een te hoge werkdruk leidt tot stress, vermoeidheid en kan op lange termijn zelfs tot burn-out leiden. Ook heeft het invloed op sociale veiligheid: in werkomgevingen met hoge werkdruk neemt de kans op ongewenst gedrag toe. Daarom is realistisch taakbeleid essentieel.
Uit het Principe akkoord 2023-2024
‘Om de werkdruk in het hbo terug te dringen zullen hogescholen werken met realistische taakopdrachten. Dit houdt in dat taakopdrachten – rekening houdend met beschikbare tijd, capaciteit en middelen - op een reële wijze moeten kunnen worden uitgevoerd binnen de betrekkingsomvang. Een vitaal element in het kader van werkdrukvermindering is een realistische taaktoedeling op individueel niveau én op teamniveau.’
Wat onderzoeken we?
De volgende twee hoofdvragen staan centraal:
Hoe staat het met de kwantitatieve werkdruk van docenten in het studiejaar 2024-2025?
- Hoeveel uren werken docenten?
- Is het taakbeleid realistisch?
- Welke eventuele knelpunten ervaren docenten met betrekking tot hun ‘takenpakket’?
Ervaren hbo-docenten werkdruk?
- Is er sprake van incidentele werkdruk of is er ook werkdruk van structurele aard?
- Welke mogelijke oorzaken van werkdruk kan de docent aanwijzen?
- Welke (mogelijke) oplossingen worden door de hogeschool geboden?
Hoe onderzoeken we?
- Enquête onder hbo-docenten
Onder docenten van acht hogescholen wordt een online enquête uitgezet. De vragenlijst wordt zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar gesteld. Deelname aan de enquête neemt ongeveer 10 tot 15 minuten in beslag. - Optioneel: verdiepende interviews
Wanneer uit de data-analyse blijkt dat eventuele aanvullende data gewenst zijn, nemen we (telefonische, anonieme) interviews af. We houden rekening met het afnemen van vijftien interviews.
Wat levert het de hogeschool op?
- Objectieve data en een benchmark
De hogeschool krijgt objectieve inzichten in de tijdsbesteding van docenten aan verschillende taken van de eigen hogeschool. Deze kunnen worden vergeleken met het totaal van de andere deelnemende hogescholen. - Inzicht in knelpunten
De hogeschool krijgt inzicht in de knelpunten die docenten ervaren met betrekking tot werkdruk.
Wat levert het docenten op?
- Inzicht in hun eigen tijdsbesteding en vergelijking met collega’s.
- Objectieve data over werkdruk die het gesprek in teams kan helpen om knelpunten aan te pakken.
- Betere inzichten in regelmogelijkheden en oplossingen binnen de hogeschool.
Wat vragen we van deelnemende hogescholen?
Deelname is kosteloos; meedoen vraagt alleen om een tijdsinvestering van de deelnemende hogescholen. We vragen vanuit de hogeschool om een contactpersoon die ons kan helpen met het uitzetten van de enquête onder docenten. Hiervoor worden communicatiemiddelen en een link naar de enquête door Zestor beschikbaar gesteld.
Wie kan meedoen?
Wij zoeken acht hogescholen die mee willen doen. Bij meer aanmeldingen maken we een selectie op basis van variatie in grootte en type hogescholen, zodat we een representatief beeld krijgen van de sector.
Kan mijn hogeschool opnieuw meedoen als we in 2022 deelnamen?
Jazeker! Dit biedt zelfs extra voordelen, omdat de resultaten vergeleken kunnen worden met eerdere gegevens.
Wie voert het onderzoek uit?
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het lectoraat Organisatieontwerp en -verandering van de Hanzehogeschool in opdracht van Zestor. Dit lectoraat heeft het Diagnostisch werkdrukinstrument ontwikkeld. Vanuit het lectoraat zijn Ilja Hagenauw en Delano Maccow bij dit onderzoek betrokken.
Meedoen en/of meer info?
