De Participatiewet en afspraken in het hbo
Op 1 januari 2015 is de Participatiewet ingevoerd. De Participatiewet vervangt de Wet sociale werkvoorziening (WSW), de Wet werk en bijstand (WWB) en de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Het doel van de Participatiewet is dat zoveel mogelijk werknemers met een beperking aan het werk kunnen (participeren). Ook hogescholen hebben hierover afspraken gemaakt.
Werkagenda banenafspraak hbo
Aan alle sectoren is gevraagd om voor 1 juni 2019 een werkagenda op te stellen met hierin opgenomen concrete acties, zodat zichtbaar wordt wat de verschillende sectoren doen om extra banen te realiseren en ook van elkaar te kunnen leren. Deze bestuurlijke afspraken hebben geleid tot de werkagenda banenafspraak hbo.
Pilot Bijdragen aan de banenafspraak met sociale inkoop
Zestor heeft in 2020 op verzoek van de cao-tafel de stand van zaken rondom de banenafspraak binnen het hbo gemonitord. Hieruit bleek dat er nog veel winst valt te behalen met sociale inkoop. Met de pilot ‘Bijdragen aan de banenafspraak met sociale inkoop’ worden hogescholen gefaciliteerd bij het maken van goede afspraken voor de doelgroep van de banenafspraak in het kader van SROI door een brug te slaan tussen inkoop en HR.
Het doel van de pilot is helder: meer duurzame arbeidsplaatsen creëren voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Interview - Hogescholen en Banenafspraak: ‘Kijk naar de toegevoegde waarde’
Als Hans Camps (bestuurder van de Haagse Hogeschool) hoort dat iemand vanuit de sector van hogescholen de banenafspraak als een opgelegde quotumverplichting neerzet, verzet hij zich daar onmiddellijk tegen. Hij kiest voor een andere formulering: ‘Wij willen dit graag omdat we het belangrijk vinden.’
Hans Camps geldt als een van de boegbeelden uit het hoger beroepsonderwijs (hbo) als het over de banenafspraak gaat.
Laat je inspireren!
Een groot aantal hogescholen is al goed op weg om invulling te geven aan participatie. In het boekje “Iedereen wordt wijzer van participatie" lees je een aantal verhalen uit de praktijk van leden van Colleges van Bestuur, docenten, afdelingshoofden, HR adviseurs en ook die van medewerkers met een beperking.
Laat je inspireren en verrassen door hun enthousiaste initiatieven, aansprekende voorbeelden en tips.
Participatie, wat kost het en wat levert het op? – een businesscase
Om duurzame functies te creëren voor mensen met een beperking draait het uiteindelijk altijd om waardecreatie. Dat wil zeggen dat de kosten voor een hogeschool op moeten wegen tegen de baten. Het gaat hierbij onder meer om vermindering van de werkdruk voor het zittend personeel, de uitstraling van de hogeschool, maar ook om maatschappelijk verantwoord ondernemen.
In samenwerking met SBCM (het A&O-fonds voor de sociale werkbedrijven) en een werkgroep van hogescholen is een businesscase ontwikkeld. Hierin schetsen we mogelijk geschikte functies en werkzaamheden voor medewerkers met een beperking en worden de bijbehorende kosten en baten in beeld gebracht.
Bekijk ook eens
Intercultural Home Trainer
Hoe kun je je interculturele competenties versterken? NHL Stenden heeft hier een instrument voor ontwikkeld: d...
Het hoe en wat van functiecreatie
Wat is functiecreatie precies en is dit mogelijk voor alle functieniveaus? We zijn hierover in gesprek gegaan...
Meer weten over dit onderwerp?
