Ik weet niet waar een inclusieve vacaturetekst aan moet voldoen

Header image
Een inclusieve vacaturetekst opstellen blijkt moeilijker dan gedacht. Je moet aan juridische eisen rondom discriminatie voldoen en ook nog eens de specifieke doelgroep voldoende aanspreken.
Wat mag je niet vermelden en wat zijn alternatieven?

Het Bureau Discriminatiezaken geeft daarbij aan dat het in bepaalde gevallen mogelijk is om je voorkeur uit te spreken naar een bevolkingsgroep. Let wel: dit geldt uitsluitend voor vrouwen, allochtonen en mensen met een handicap of chronische ziekte. Ook zijn hier criteria aan verbonden:

  • Achterstandseis: de voorkeursbehandeling mag alleen bestaan als de achterstand kan worden aangetoond
  • Evenredigheidseis: het gemaakte onderscheid moet in redelijke verhouding staan tot het doel. De werkgever moet de maatregel kunnen rechtvaardigen door de mate van achterstand. 
  • Zorgvuldigheidseis: de werkgever moet álle sollicitanten zorgvuldig en objectief beoordelen volgens vastgestelde criteria. Een kandidaat krijgt alleen voorrang bij ‘gelijke’ en niet bij ‘voldoende’ geschiktheid
  • Kenbaarheidseis: de werkgever is verplicht om bij de werving- en selectieprocedure uit te leggen dat hij een voorkeursbeleid voert. Dit moet al in de vacaturetekst staan. De zin “bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar.” dient dan te worden gebruikt in de vacaturetekst.

Doe de vacaturecheck

De overheid voert de druk om niet te discrimineren tijdens werven en selecteren flink op. Dit kan soms leiden tot hoge boetes. Het begint bij het opstellen van een goede vacaturetekst, die discriminatievrij is. Maar hoe voorkom je dat je door bepaalde eisen in de vacature goede kandidaten onbedoeld uitsluit en misschien wel in strijd handelt met de wet?

Bekijk ook eens

de Toolkit Inclusieve Werving & Selectievan de Erasmus Universiteit voor onder andere tips rondom het opstellen van de vacaturetekst.